Еволюцията на Microsoft Windows през годините

2014-05-02 17:19:00
Еволюцията на Microsoft Windows през годините
Снимка: freedigitalphotos.net

Интересна карикатура в интернет, която може да откриете през всяка търсачка, като напишете: „lolyard windows evolution”, вся хумор и настроение сред верните потребители на Microsoft Windows. Тя илюстрира еволюцията и развитието на операционната система от далечната 1992г. до наши дни. На нея поетапно се минава от Windows 3.11, през Windows 98, Windows ХР, Windows VISTA, Windows 7 и се завършва с Windows 8.

 

Всичките компютърни навигационни системи са нарисувани като сечива, като се започва от първобитното оръдие на труда – камъка и се стига до еволюиралия чук. Както вероятно знаете, съществува схващането, че продуктите на Microsoft за управляване на компютъра се редуват в следната последователност: един успешен – един не успешен.

 

Започваме с Windows 3.11. На карикатурата той е изобразен като камък и това не е толкова целящо осмиване и подигравка, колкото е сравнимо с използването на камъни, от неандерталците, като сечива и оръдия на труда, вместо да разчитат само на собствените си ръце. Ако операционната система DOS представлява черен, конзолен екран, в който всяка команда изисква дълго и изчерпателно изписване, то Windows 3.11 е истинска панацея.

 

 

Залагащ на платформата на графична операционна система, „прозорците” предлагат революционно решение за навигиране в средата на персоналния компютър, локалната мрежа и интернет. Въображението на компютърните потребители е изместено от готови визуализации на локалния диск, устройството за дискети, локалната мрежа, че дори и модерните и скъпи за тогава компакт-дискови четци. Помненето на дълги и тромави редове код вече било в историята, а иновативните за тогава решения били само на един „клик” разстояние.

 

За съжаление, нуждите тогава не изисквали голям капацитет на работата с мрежи и тази характеристика на системата била тромава. Освен това и мерките за сигурност били доста ниски и „прозорците” били уязвими. Това налага създаването на Windows 98. Когато в края на 1997г. специалистите от Microsoft официално представят новата си операционна система.

 

След неустойчивия Windows 95, чиито досадни съобщения за грешки постоянно вбесявали потребителите, Windows 98 се явил като мехлем за всички болежки. Error-ите и наложителните рестарти станали драстично по-малко, а Windows – по-надежден. Windows 98 бива изместен от трона си чак от Windows ХР. Предшестващите ХР версии с инициали 2000 и ME само затвърдили хегемонията на 98.

 

ХР остава предпочитан дори след представянето на Windows VISTA, която се оказва с приятен и красив интерфейс, но с пълна с грешки платформа и неистови капризи за ресурс на компютъра. Ако 3.11 е сравнен с камък в карикатурата, то ХР вече изглежда като съвременен чук. Windows 7 е представен през 2009г. и изпраща VISTA на резервната скамейка. Платформата на VISTA е разширена и подобрена, като това безспорно е най-устойчивият Windows.

 

Актуалната версия на операционната система е 8. Ако залагаме на последователността в надеждността и функционалността на продукта, то с нетърпение очакваме следващата версия. До тогава залагайте на 7-мото издание.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
hristo99
преди 10 години

"Ако залагаме на последователността в надеждността и функционалността на продукта, то с нетърпение очакваме следващата версия. До тогава залагайте на 7-мото издание." Смея да твърдя, че Windows 8.1 е една много добра операционна система, която я имам на лаптопа, с която досега не съм имал нито един проблем. Скапе ли се уин 7 на настолния ми компютър, бих сложил уин 8 на нейно място. Това, че според вас уин 8 не е хубава ОС си е ваше лично мнение и не смятам, че то има място в една статия.

NaOH
преди 10 години

...по-добре не пишете повече статии, свързани с IT.

DarthLord
преди 10 години

Мда, подходяща снимка. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия